Wolodimir Zelenski wil hê Suid-Afrika moet kant kies in oorlog

Zelenski het gesê ‘n land soos Suid-Afrika het dalk nie die geld, wapens of politieke invloed om ‘n groot impak op die uitkoms van die oorlog te hê nie.

Wolodimir Zelenski wil hê Suid-Afrika moet kant kies in oorlog

Wolodimir Zelenski wil hê Suid-Afrika moet kant kies in oorlog foto: Daily Maverick

Tydens ‘n virtuele perskonferensie het die Oekraïense president Wolodimir Zelenski gesê: “Ek glo nie daar kan ‘n neutrale posisie vir oorlog wees nie,” in reaksie op Suid-Afrika se standpunt oor die Rusland-Oekraïense oorlog.

Die inligtingsessie blyk deel te wees van ‘n “wedstryd” tussen Rusland en Oekraïne om Afrika te beïnvloed, aangesien die Russiese minister van buitelandse sake Uganda, die Republiek na die Kongo en Ethiopië besoek het terwyl hy ook verskeie ander Afrika-diplomate vanaf Addis Abeba gekontak het.

Zelenski het erken dat dit die belangrikste is vir Oekraïne om die inligtingsoorlog – “die oorlog van waarheid” – te wen om die “leuens” wat Rusland oor die oorlog versprei het, bloot te lê.

Hy is gevra vir sy siening oor Suid-Afrika se standpunt oor die oorlog, wat Pretoria self as “onverbonde” tipeer. Zelenski het gesê hy kan nie Suid-Afrika se posisie verstaan ​​nie.

“Miskien is my skerp … houding omdat ek hierdie oorlog voel … ek is deel van hierdie oorlog. Miskien kan jy dit nie op ‘n afstand voel nie, maar ek glo dat neutraliteit die verkeerde houding is. Daar kan geen neutraliteit wees tussen lewe en dood, tussen lewe en hongersnood nie. In die geval van Rusland en Oekraïne kan daar geen neutraliteit wees nie.”

Zelenski het gesê ‘n land soos Suid-Afrika het dalk nie die geld, wapens of politieke invloed om ‘n groot impak op die uitkoms van die oorlog te hê nie.

“Maar diplomaties moet jy die sterftes veroordeel … jy moet die outokrasie, die rassisme, die Nazisme en Russisme veroordeel – jy moet die aggressie veroordeel. Jy kan nie neutraal bly nie,” het hy gesê en geimpliseer dat Suid-Afrika sy globale aansien daardeur verminder.

“Wanneer jy neutraal teenoor die oorlog is, verander jy van ‘n groot land in ‘n klein land. Niemand kan jou sien nie. En die wêreld kan jou nie sien nie. So wanneer jy uitdagings en probleme het, moet jy in gedagte hou dat die hele wêreld neutraal kan wees teenoor daardie uitdagings.”

Zelenski het gesê dit gaan nie oor “gee vir my dit en ek sal vir jou iets in ruil gee … soos ek vir jou graan gee en jy vir my iets in ruil gee nie. Byvoorbeeld, as die Suid-Afrikaanse Republiek môre koring van ons sal kortkom, moet ons sê dat, wel, die Suid-Afrikaanse Republiek was neutraal teen ons, so laat ons neutraal bly in terme van ons koringvoorrade? Nee. In daardie geval sou ons onmenslik wees. Ons samelewing is mense en daarom glo ek dat die neutrale posisie nie iets is wat ons kan voortsit nie.”

Bronne: Daily Maverick, The East African, MSN

Volg FiND iT se Facebookblad hier en klik hier om ons app af te laai. Klik hier vir vandag se nuutste nuus. As jy Afrikaanse Nuus op die Moya App wil lees, volg die skakel

Lees ook: Chaos breek uit in die Kagiso-township

Skrywer:

Leave a Reply

Your email address will not be published.