December 7, 2021

Greta Thunberg kap Boris Johnson omdat hy vlieg

Photo: The Atlantic

STOCKHOLM – Klimaataktivis Greta Thunberg het Vrydag die Britse premier Boris Johnson gekap omdat hy in ‘n straler na Glasgow gevlieg het.

Hier het hy by die COP26-beraad ‘n aanbieding gemaak.

Thunberg het die wêreldleier se gedrag “skynheilig” genoem. Thunberg het haar eerste skoolstaking vir die klimaat in Stockholm gehou sedert die sluiting van die Glasgow-beraad verlede naweek, wat die 18-jarige Sweed as “’n mislukking” bestempel het.

“Natuurlik word die klimaatkrisis nie deur private stralers veroorsaak nie, maar dit is ‘n bietjie skynheilig … dat wêreldleiers [wat] baie naby woon, byvoorbeeld Boris Johnson, per private straler in Glasgow aangekom het terwyl hulle probeer het om die probleem op te los,” het Thunberg aan AFP gesê.

“Dit stuur nie die regte boodskap nie,” sê die 18-jarige wat per trein van Stockholm na die konferensie gereis het, wat daarop gemik is om globale temperatuurstygings tot minder as 1,5 °C te beperk.

Johnson het na en van die konferensie gevlieg aan boord van ‘n gehuurde Airbus-vliegtuig. Hy het vanaf Rome na die konferensie gevlieg waar hy ‘n G20-vergadering bygewoon het. Kritici het opgemerk dat hy ook huis toe gevlieg het na Londen, eerder as om ‘n vier-en-‘n-half uur treinrit van Glasgow af te neem.

Johnson het later per trein na die konferensie teruggekeer. Die beraad het verlede week geëindig met byna 200 nasies wat ‘n wêreldwye ooreenkoms onderteken het om te probeer om weghol aardverwarming te stop ná twee weke van pynlike onderhandelinge, maar dit het nie gebly by wat wetenskaplikes sê nodig is om gevaarlike stygings te keer nie.

Indië en China het onder meer die finale beraadbesluitteks verswak en daarop aangedring dat taal verander is van “fase-uit”-steenkool na “fase-af”.

Thunberg het voorheen die klimaatkonferensieooreenkoms as “bla, bla, bla” afgemaak. “Ek dink dit is vreemd dat sommige mense dit as ‘n oorwinning bestempel, want watter standaarde stel dit vir toekomstige COP’s? Hoe leer ons uit hierdie COP as ons nie erken dat dit eintlik ‘n mislukking was nie?” het sy gevra. “In plaas daarvan dat hulle elke vyf jaar met verbeterde ambisies terugkeer, gaan hulle dit elke jaar doen. Dit beteken nie regtig veel nie, tensy dit tot enigiets lei.”

Volg FiND iT op Facebook hier en lees meer nuus hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *