Gemeenskap bou eie rioolstelsel – “Regering het mag om dit te verwyder”

KAAPSTAD.- 'n Gemeenskap van Dunoon, 'n informele nedersetting, is moeg om vir die regering te wag en het besluit om hul eie rioolstelsel te bou.

(Foto: All4Women) KAAPSTAD.- 'n Gemeenskap van Dunoon, 'n informele nedersetting, is moeg om vir die regering te wag en het besluit om hul eie rioolstelsel te bou.

KAAPSTAD.- ‘n Gemeenskap van Dunoon, ‘n informele nedersetting, is moeg om vir die regering te wag en het besluit op die bou van hul eie rioolstelsel. “Die stad, volgens die munisipale verordeninge om die rioolstelsel te beskerm, het die mag om hierdie onwettige verbindings te verwyder,” sê Xanthea Limberg, die Mayco-raadslid vir water en afval.

Volgens All4Women is huishoudings in die omgewing gevra om elk R700 by te dra. Hulle het spoeltoilette saam met die rioolpype gekoop en geïnstalleer. Diegene wat nie ‘n kontant bydrae kon bekostig nie, het gratis arbeid voorsien. Hulle het rioolslote gegrawe. Daarna het die gemeenskap die pype met ‘n munisipale rioollyn verbind.

Gekwalifiseerde loodgieters in gemeenskap het gehelp

Thembelani Ndebesimbi, ‘n gemeenskapsleier in Ekupholeni informele nedersetting, het sy eie spoeltoilet in sy hut geïnstalleer. ‘As u op die stad wag om dienste te lewer, sal u vir ewig wag,’ het hy gesê.

Hy sê dat hy al “eeue” lank op die waglys vir behuising is. ‘Ons het gevra vir erwe. Hulle kon dit nie gee nie. Ons het voorsiening gemaak vir ons eie waterdienste en daarna toilette. Ndebesimbi sê hulle het in 2018 begin met water, net enkele maande nadat hulle die land beset het,

Hy sê die gekwalifiseerde loodgieters van die gemeenskap het hul dienste verniet verleen en gehelp met die bou van die rioolstelsel. Diegene wat nie enige kennis dra van loodgieterswerk nie het gehelp slote grawe.

Pesi Masigcinane, gemeenskapsleier, sê: “Daar is geen waardigheid daarin om sonder water, elektrisiteit en toilette te woon nie. Die beste manier is om geld by te dra en dinge self te doen, want ons sal vir ewig wag.”

Die rioolstelsel wat deur die gemeenskap gebou is sal ondersoek word

“‘n Ondersoek sal gedoen word deur die Stad se inspeksie vir waterbesoedelingsbeheer. Toepaslike stappe sal geneem word op grond van die uitslag,” het Limberg gesê.

“Die risiko vir moontlike omgewingsbesoedeling en gepaardgaande gesondheidsrisiko’s is groot as dit deur ongekwalifiseerde en onervare mense onderneem word. As onopgeleide mense verstoppings regstel, kan dit ook stroom op verdere verstoppings veroorsaak,” het Limberg gesê.

Lees ook: Popcorn-long en vaping – Wat is die verband?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *