August 5, 2021

Persoonlikheidseienskappe en persoonlikheidstipes

Mense wat minder pligsgetrou is, is meer spontaan.

Persoonlikheidseienskappe en persoonlikheidstipes

Persoonlikheidseienskappe en persoonlikheidstipes

Elke persoon het ’n idee van hul eie persoonlikheidstipe – as hulle borrelend, sensitief of dikvellig is. Daar is baie maniere om persoonlikhede te meet, maar om op persoonlikheidseienskappe te fokus, is die belangrikste. Die volgende vyf eienskappe is wat ’n persoon se persoonlikheid uitmaak.

LEES OOK: Twee operateurs van insleepdiens sterf in fratsongeluk

Openheid

Mense met groot openheid geniet avontuur. Hulle is nuuskierig, waardeer kuns, hulle gebruik hul verbeelding en probeer nuwe dinge. Mense wat minder oop is, is die teenoorgestelde – hulle hou by hul gewoontes, vermy nuwe ervarings en is waarskynlik nie avontuurlustig nie.

Pligsgetrouheid

Mense wat pligsgetrou is, is georganiseerd. Hulle is betroubaar, gedissiplineerd en prestasiegerig. Hierdie tipe mens sal nie die wêreld platreis met slegs ‘n rugsak nie; hulle is beplanners.

Mense wat minder pligsgetrou is, is meer spontaan. Hulle is geneig om soms nalatig te wees.

Ekstroversie

Ekstroversie (teenoor introversie) is moontlik die herkenbaarste persoonlikheidseienskap van die klomp. Iemand wat ’n ekstorvert is, is meer geneig om ’n sosiale vlinder te wees. Ekstroverte is gesellig en vind hul energie tussen mense.

Introverte aan die ander kant het baie alleentyd nodig, miskien omdat hul sosiale interaksies anders verwerk. Introversie word dikwels verwar met skaamheid, maar die twee is nie dieselfde nie. Introverte kan in groot, sosiale groepe funksioneer; hulle verkies dit net om eerder alleen te wees of in klein groepe.

Inskiklikheid

Hoe aangenamer iemand is, hoe meer waarskynlik is dit dat hulle betroubaar, behulpsaam en empaties is.

Neurotisisme

Mense met neurotisisme bekommer hul maklik en raak angstig en depressief. Hulle raak ook soms obsessief oor siektes of kieme. As alles goed gaan, is neurotiese mense geneig om dinge te vind om hulle oor te bekommer.  In teenstelling hiermee is mense met ’n lae neurotisisme meer emosioneel stabiel en eweredig.

Verbasend genoeg is neurotisisme gekoppel aan slegte gesondheidsuitkomste. Neurotiese mense sterf jonger as mense wat emosioneel stabiel is, moontlik omdat hulle hul tot tabak en alkohol wend om hul senuwees te kalmeer.

Watter persoonlikheidstipe het jy?

LEES OOK: Vrou vermis in Gauteng

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *