April 18, 2021

Het jy geweet Koeler weer kan jou bui beïnvloed?

Dit is natuurlik om hier en daar ’n slegte dag of ’n slegte week te hê, maar vir sommige mense is dit nie net ’n slegte dag of herinnering aan die somer nie.

Het jy geweet Koeler weer kan jou bui beïnvloed?

Het jy geweet Koeler weer kan jou bui beïnvloed?

As die seisoene begin verander en koeler weer is hier om te bly, bevind jy jou in ’n beter bui? Of is jy nostalgies oor lang somerdae in die warm son?

Dit is waar dat seisoensverandering die rede kan wees vir die verandering in jou bui. Sommige mense voel gelukkig, gemotiveerd en meer energiek sodra die temperatuur begin daal. Terwyl ander bedroef of hartseer voel, selfs depressief is. Daar is ’n wetenskaplike rede waarom jy meer geneig is om in die koeler maande meer depressief te voel.

Seisoenale gemoedsversteuring

Dit is natuurlik om hier en daar ’n slegte dag of ’n slegte week te hê, maar vir sommige mense is dit nie net ’n slegte dag of herinnering aan die somer nie – dit kan seisoenale gemoedsversteuring (SAD) wees. SAD is ’n soort depressie wat veroorsaak word of verband hou met die veranderinge van seisoene, wat elke jaar ongeveer dieselfde tyd begin en eindig.

Sonlig speel ’n rol in jou bui

Namate die seisoene van die somer na die herfs na die winter oorgaan, word ons dae korter en sien ons minder sonlig per dag. Sonlig beïnvloed jou serotonienvlakke wat weer ’n invloed het op jou emosionele en fisieke gevoelens.

Seisoenale gemoedsversteuring word meer gereeld geassosieer met emosionele depressiewe simptome, maar sommige van die simptome is ook fisiek. Jy kan ’n groter eetlus as gewoonlik ervaar en hunker na styselagtige of soet kosse. Sommige mense ervaar selfs dat hulle ledemate swaar voel. Ander simptome kan die volgende insluit: moegheid, min energie, te veel slaap en gebreek aan belangstelling in gewone aktiwiteite. Dit is beslis anders as om net ’n slegte dag te hê.

As jy probleme ondervind om te werk of om verhoudings te onderhou en jy elke herfs of winter dieselfde patroon sien, moet jy hulp soek.

Jou dokter kan help

Jou dokter kan jou help om vas te stel of jy sukkel met SAD of ’n ander versteuring, soos ernstige depressie of bipolêre versteuring . As jy presies weet waarmee jy te doen het, kan jy leer daarom beter te hanteer.

Sodra daar vasgestel is dat jy wel SAD het, sal jou dokter of terapeut maniere bespreek om jou simptome te hanteer. Die moontlikheid van medikasie is altyd ’n laaste uitweg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: